Eerder deze week oordeelde de Raad van State dat de actualisering van de persoonsvolgende budgetten onwettig is en de budgetten weer op het oude niveau gebracht moeten worden. Door die actualisering daalden de persoonsvolgende budgetten bij heel wat mensen met een handicap. En deze daling moet nu dus worden rechtgezet.
De actualisering was het gevolg van een nieuwe manier om de zorgzwaarte te bepalen en de budgethoogtes op te splitsen in 24 budgetcategorieën in plaats van 12. Resultaat hiervan was een eerlijkere, fijnmazigere inschaling. Daar kunnen we als Kannet alleen maar achter staan. Wij pleiten er namelijk voor dat iedere persoon met een handicap recht heeft op wat die aan ondersteuning nodig heeft. Niet te weinig, maar dus ook niet te veel.
Alleen paste men hierbij het systeem ook kunstmatig toe op mensen die al een budget toegekend hadden gekregen via het oude systeem. Resultaat? Voor velen een daling van hun oorspronkelijke budget, zonder een effectieve nieuwe inschaling. En daar wringt natuurlijk het schoentje. Kannet steunt nieuwe ontwikkelingen die zorgen voor budgetten, afgestemd op mensen hun noden. Maar een plotse vermindering van iets waar je in het verleden wél recht op had zonder enige onderbouw, dat is natuurlijk te vreemd voor woorden. Ook de daling van de beheerskosten van 11,94% naar 10,35% wordt door de beslissing van de Raad van State teruggedraaid.
De uitspraak van de Raad van State is voor mensen die getroffen werden door deze maatregelen uiteraard goed nieuws. Anderzijds waren wij als Kannet ook bezorgd waar de Vlaamse Regering de middelen zou halen om het verschil bij te passen. Met Kannet komen we op voor alle mensen met een handicap, ook dus voor mensen die aan het wachten zijn op een budget. Wij waren bezorgd dat deze beslissing voor hen negatieve gevolgen zou kunnen hebben. De schaarste in de handicapsector is reeds groot. Wij vroegen met klem om hiervoor extra middelen vrij te maken, en ze niet te verhalen op onze doelgroep.
Vandaag kwam de Vlaamse Regering samen om te kijken hoe zij de bijpassing zullen financieren. En wij zijn opgetogen te kunnen meedelen dat ze beslist hebben de middelen te halen uit de reservepost van de Vlaamse begroting en niet uit het domein welzijn.
Uiteraard volgen we de verdere uitrol op de voet.
Lees ook het artikel op vrt.be: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/12/vlaamse-regering-vindt-nodige-miljoenen-om-zorgbudgetten-weer-op/