Je kunnen verplaatsen is essentieel als je deel wilt uitmaken van de maatschappij. Heel wat mensen verplaatsen zich met de auto of de fiets, maar voor personen met een handicap is dit niet altijd evident. Zij zijn veelal aangewezen op het openbaar vervoer, dat helaas niet aangepast is aan hun noden.
Met Kannet ijveren we al jaren voor beter toegankelijk openbaar vervoer (2012: ‘Kun jij de bus op?’, 2016: ‘Hou ons niet aan het Lijntje’). We blijven dit doen totdat ook mensen met een handicap vlot gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.
Op donderdag 16 november 2023 organiseerden we samen met Dito vzw de studiedag #iedereenmobiel. Op de agenda stonden verschillende gastsprekers die vanuit hun expertise kwamen vertellen over het treinvervoer, het aangepast vervoer en het vervoer op maat. Als afsluiter was er een panelgesprek tussen Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters, Filip Thieren (voorzitter Kannet), Reinhart Niesten (Dito) en Stijn Van Dingenen (mobiliteitsdeskundige). Uit dit panelgesprek en de reacties uit het publiek kwam nogmaals naar voor hoe belangrijk het openbaar vervoer is voor personen met een handicap en dat er tussen de verschillende aanbieders goed moet samengewerkt worden om dit zo toegankelijk mogelijk te maken.
Naast problemen met de infrastructuur en de voertuigen van De Lijn, MIVB en NMBS, ontbreekt het ook aan toegankelijke haltes. Bij een laatste screening door De Lijn blijkt slechts 10% van de haltes zelfstandig toegankelijk voor mensen met een fysieke handicap. Voor mensen met een visuele handicap slinkt dit percentage tot een schamele 5%.
De toegankelijkheid van de tram- en bushaltes behoort tot de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder, o.a. dus de lokale besturen. Kannet roept daarom alle Vlaamse steden en gemeenten op om werk te maken van toegankelijke haltes en geven hiervoor een symbolische cheque ter waarde van 5000 euro. Het bedrag dat steden en gemeenten per halte kunnen ontvangen van de Vlaamse overheid om deze toegankelijk te maken.
Op donderdag 11 januari werd een delegatie van Kannet ontvangen door Antwerps Schepen van Mobiliteit Koen Kennis. We gingen het gesprek aan over de haltes in Antwerpen. Er werden verbeterpunten geopperd maar ook pluimen uitgedeeld voor goede voorbeelden. Nadien ontving Koen Kennis de eerste cheque uit handen van Bart De Smet, voorzitter van Kannet Antwerpen-Mechelen.
We moedigen onze Kannet-afdelingen aan om in de komende maanden dit voorbeeld te volgen en zelf de cheque te gaan afgeven aan hun gemeentebestuur en het gesprek aan te gaan. Want samen kunnen we mobiliteitsdrempels wegwerken.